Leikkiminen on lapsen työtä

Näin mä asian ainakin kerron tuolle 5v Pojalle,kun se kysyy että miksi se käy päiväkodissa. Isi ja äiti käy töissä,sisko koulussa ja Poika on sitten päiväkodissa töissä.

Mä olen nuorena tyttönä tehnyt yhden työharjoittelun päiväkodissa ja päätin,että ikipäivänä en mene töihin päiväkotiin,enkä taatusti hanki omia lapsia. Haisevia,kitiseviä ja huutavia räkänokkia,yäääh. Noh,jälkimmäinen päätös ei pitänyt kovin montaa vuotta.
Arvostan päiväkodin hoitajia (anteeksi,kasvattajia) älyttömän paljon,kun tekevät tuota työtä. Monilla on vielä omiakin pieniä lapsia,joita hoidetaan sitten vapaa-aika. Mun lapsille on sattunut ihania hoitajia,joista mun on vaikea luopua kun se aika tulee.

Mietitäänkö me vanhemmat ikinä lapsen näkökulmasta päiväkodissa käymistä?

Me käydään töissä tai koulussa ja päivät voi olla todella raskaita. Se väsynyt ja kiukkuinen ihmistaimen työpäivän päälle raastaa hermoja toisinaan. Pitäisi vielä kotona leikkiä ja ulkoilla lapsen kanssa kuten kunnon vanhemmat,tehdä ruokaa ja pyykätäkin. Muuten olet epäonnistunut vanhemmuudessa.

Ne lapsetkin on töissä,monet sen 8-16 välisen ajan kuten mekin. Jos viet lapsesi hoitoon hiljaisena aikana,et ehkä tajua minkälainen meteli siellä pahimmillaan on. Se on tärykalvot tosissaan koetukselle laittava,lähes jatkuva äänien sekametelisoppa. Meidän lapset ei suinkaan ole ainoat hoidossa olevat,sielä on monta muutakin pientä ja lapsilaumasta lähtee ääntä.

Päiväkodissa syödään,leikitään,askarrellaan,ulkoillaan kaksi kertaa päivässä. Opetellaan hiukan ehkä kirjaimia ja numeroita ja vähän käytöstapoja. Koko ajan läsnä on paljon muitakin lapsia ja paljon ääntä ja hälinää,rauhallinen hetki on sitten päiväunet,kun nukutaan tai vain levätään. Ja vanhemmat närkästyneenä sanoo hoitajille,ettei niiden Urpo-Pirkkoa saa pakottaa nukkumaan tai lepäämään,se ei tarvi lepoa. Voi kyllä tarvii.Jokainen lapsi tarvii hetken lepoa ja hiljaisuutta päiväänsä,kun tekee työtä päiväkodissa.

Tästä pääsee hyvin aasinsiltaa pitkin lasten vapaa-ajan käyttöön. Kun ei olla hoidossa vaan kotona,pitäisi leikkiä ja ulkoilla koska älylaitteet on saatanasta ja lapsi kasvaa kieroon kun käyttää niitä liikaa. Tulee aivan ameebaksi,eikä kasva kunnon veronmaksajaksi.

Haloo,teetkö sä itse samaa työtä kaiken vapaa-aikasi,mistä saat myös palkkaa?

Eikö sen vapaa-ajan tarkoitus vähän ole irrottautua siitä työstä,mitä päivästä toiseen teet. Sä voit väsyä,miksei lapsikin voi. Lapsi on tehnyt jo oman työpäivänsä,miksei lapsikin saa vain olla ja ottaa rennosti.

Pitää leikkiä saatana,lapset tykkää siitä! Pois se tabletti vaikka äiti räplääkin puhelinta 24/7,sä oot lapsi ja nyt leikit jotakin. Äiti on aikuinen ja tekee tärkeitä asioita puhelimella. Kuten facebookin selaaminen.

Monet päiväkoti-ikäiset saattaa jo harrastaa jotakin päiväkodin lisäksi. Siinäkin riittää lisää touhaamista,joka vie aikaa siltä vain olemiselta.

Jos lapset mielellään ja vapaaehtoisesti leikkii,se on mahtavaa. Älylaitteet voi olla haitaksi,jos lapsi ei enää osaa tai kykene tekemään mitään muuta. Veikkaan kuitenkin,että aika harvassa on lapset,jotka eivät osaisi leikkiä. Toivoisin vanhemmilta kuitenkin ymmärrystä lasten lepäilyyn ja vain olemiseen,ei joka päivä tarvitse suorittaa aamusta iltaan ja keksiä tekemistä jokaiselle tunnille. Ei me aikuisetkaan varmaan siitä nautita,että joka hetki mennään täyttä höyryä.

Vapaapäivät on tarkoitettu akun lataamiseen,myös lapsilla. Nekin tekee raskasta päivää ja pitkää viikkoa töissä. Ei tehdä vapaapäivistäkin työpäiviä ja täytetä niitä jatkuvalla ohjelmalla,koska se muka kehittää lasta. Lapset tarvii myös lepäämistä ja vain rentoa oleskelua,että ne jaksaa taas seuraavan työviikon päiväkodissa.
Ihan kuin me aikuisetkin.

Kommentit